forint

Történelmi mélyponton a forint

Legutóbb 2020. áprilisában, a koronavírus járvány kitörésekor volt 369,6 forinton az euro-forint árfolyama, azonban a ma délelőtti órákban 369,69-ig gyengült a forint az euróval szemben.

Ez részben a dollár erősödésének köszönhető, emiatt kockázatkerülés látszik a feltörekvő piacokon.

Most a magyar jegybank monetáris politikájában bizonytalansága mellett elsősorban a nemzetközi hangulat dolgozik a forint ellen, az utóbbi napokban felerősödött a kockázatkerülés a feltörekvő piacokkal kapcsolatban. A dollárral szemben most 326,6 körül jár a forint, míg az angol font 438,7 forintba kerül, utóbbi közel hatéves csúcsot jelent, 2015 decemberében volt ilyen magas a jegyzés. 

A forint versenytársai is gyengültek az utóbbi napokban a már említett globális kockázatkerülés miatt. Hétfő reggel a lengyel zloty és a cseh korona is minimális gyengüléssel kezdett az euróval szemben.

A feltörekvő piaci kockázatkerülés a dollár erősödésének is köszönhető, az amerikai deviza az elmúlt napokban szinte megállíthatatlanul megy az euróval szemben. Ma reggel 1,127 körül járt a jegyzés, ami 0,2%-os dollárerősödést jelentett péntek estéhez képest. Amíg az amerikai deviza szárnyalása nem csillapodik, addig pedig a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak sem túl jók a kilátásai. A japán jen szintén 0,2%-os gyengüléssel kezdte a napot a dollárral szemben, míg az angol font 0,1 százalékot veszített.

Forrás: Portfolio